Utazó malommúzeum

Ökocsiga Játszóház

 

Az utazó malommúzeum segítségével bemutatjuk, hogy hogyan néztek ki ezek a szerkezetek, miképp zajlott az élet a malomban.

Még vannak köztünk – sajnos egyre kevesebben – akik gyerekként nem boltból, hanem egyenesen a malomból hozták a lisztet. Természetesen nem lenne egyszerű feladni a kényelmes bevásárlást a hagyományok miatt, azonban elfeledni sem szabad. A régi malmokból mára kevés maradt fent, ezért az újabb generációknak elég hiányos fogalma van arról, hogy hogyan őröltek régen ezekben az építményekben, milyenek voltak, milyen folyamatok során lett a búzából kenyér alapanyag? Azt is kevesen tudják, hogy mit őröltek a búzán kívül, hogyan tartották karban, hogy a molnárnak mihez kellett még értenie a saját szakmáján kívül? Az utazó malommúzeum segítségével nagyon sok kérdésre kaphatnak választ a bemutató során.

A makettek és őrlés bemutató egy látványos és tartalmas eleme lehet egy intézmény vagy rendezvény programjának. Bemutatjuk, hogy hogyan néztek ki ezek a szerkezetek, milyen energiát használtak a működésükhöz, miképp zajlott a munka, az élet a malomban kialakulásuktól a hanyatlásukig.

Az eszközök méretarányosak, oldaluk vagy tetejük részben nyitott, ezért a belső felépítésük is megtekinthető. A készlet a fő  típusokat tartalmazza, mint a hajó-, patak-, szél- és vízimalmot. Egy eredeti, működő kézimalommal búzát őrölhetünk, mely tapasztalatom szerint különösen kedvelt a gyerekek körében. Élvezettel nézik, ahogy a garatban eltűnik a bele öntött búza, ami pár pillanat múlva már összetörve jön ki a szerkezetből. Az őrleményt ezután megszitálják, és a lisztet akár meg is kóstolhatják.

További hagyományos tartalomért kérem tekintse meg a kemencés parasztudvarunkat is.

Az eszközök saját gyártásúak, igény szerint rendelésre is készítek.

Témához kapcsolódó linkek:http://skanzen.hu/, http://www.patakmalom.hu/