Természetismereti túrák

Ökocsiga Játszóház

A természetismereti túrák célja, hogy a résztvevők megismerjék a terület élővilágát, és az évszakok változásának hatásait a természetre. A célterületek a Paksi Ürge-mező és a Cseresznyéskert Erdei Iskola környéke. A tematikus túrákat szakképzett vezetők tartják. Az útvonalak aránylag rövidek, így a kisgyerekek számára sem teljesíthetetlenek. A lényeg nem a megtett távolság, hanem az, hogy mindent észrevegyünk és megvizsgáljunk. Lehet az egy lábnyom vagy akár egy hangyaleső tölcsére is. Érdekes megfigyelés lehet, hogy hogyan bontják le az erdő bogarai a kidőlt fákat. Ha elég csendben közlekedünk, őzekkel, szarvassal is találkozhatunk, vagy hallgathatjuk az erdei madarak énekét. Távcsövet, határozókat és bogárvizsgálót biztosítunk. A túrákhoz a megfelelő öltözék és folyadék elengedhetetlen. Osztályok, óvodás és felnőtt csoportok jelentkezését várjuk.

Természetismereti túrák –  választható kategóriák:

Madárgyűrűzés

Madár megfigyelés, madárgyűrűzés. Ennek során a hálóval fogott egyedeket vizsgáljuk és gyűrűzzük meg. Közben megismerhetjük az állat étkezési, költési és vonulási szokásait. A programot madarász tartja.

“Négy évszak túra”

Állatnyomok keresése, gipsz lenyomat készítés, a hangyák élete, hogyan és miért bomlanak le a kidőlt fák? Gyógynövények, festő növények és a hozzájuk tartozó népi szokások, a terület fáiról… De várunk akkor is, ha csak egy kellemes laza sétát tennél a természetben

Gombatúra

Gomba szakértő vezetésével keressük meg azokat a helyeket, ahol nagy eséllyel találhatunk gombákat, amiket aztán meghatározzuk. Nem a szedés a lényeg, hanem a megfigyelés.