Népi játszótér

Ökocsiga Játszóház

Népi játszótér / Kemencés parasztudvar

A népi játszótér a régi világ gasztronómiai elemeit jeleníti meg. A kemencés parasztudvar részei átalakított utazóládákból készültek, a ládák kinyitásuk után különböző sütő-főző alkalmatossággá változnak. Így csodálatosan kidolgozott és egyedi dekorációkkal rendelkező, a régi világ már-már elfeledett konyhai és gazdasági elemeit fedezhetjük fel. Például búzát őrölhetünk egy igazi, az 1800-as években készült kalocsai kézi malommal.  Az elkészült lisztet szitáljuk, amit nem csak a gyerekek élveznek, hanem a felnőttek is. Így nem csak aktív részesei lesznek, hanem bepillantást is nyernek a régi őrlési technikába.

Van aki az asztalnál készíti elő a sütni valókat, amit aztán a kemencébe rak, amíg mások a sparhertnél sürögnek-forognak. Az elkészített „finomságokat” szintén az asztalnál lehet tálalni, amit négyen is körül tudnak ülni.

Egy parasztudvar sem létezett állatok nélkül, ezért itt is megtalálható a csirke, malac, nyúl és persze minden állatnak külön helye van. Hozzá tartozik, hogy a malac azért sok időt tölt a kemencében is. Az állatoknak vízre is szükségük van, ezért a kerekes kúttal vizet húzhatnak nekik. A különböző egységeket mesebeli fakerítésekkel választjuk el egymástól, ami nagyon látványossá teszi a készletet.

Népi játszóterünk különleges eleme a „gunyhóval” kiegészített bográcsozó, ahol fahalat foghatnak a vizes edényből, amit a bográcsban akár meg is főzhetnek. A bogrács alatt a farakáson „lobog a tűz”… persze csak textilből. Egy finom halászlé minden összetevőjét megtalálják a helyi piacon.  A halász kunyhóban lehet játszani, de jól esik a pihenés is.

Ebben a szettben kizárólag természetes anyagból készült játékokat használunk, a fajátékokat fémből és textilből készült eszközökkel egészítjük ki. Evő és merőkanalak, zománcos és faedények, kötények és kesztyűk teszik teljessé a játékot. A kemencés parasztudvar egy látványos, jól játszható, egyedi játék állomás, ezért is van benne az első három helyezettben.

A kézimalom nem része az alapcsomagnak, de opcióként választható hozzá.