Kézműves foglalkozások

Ökocsiga Játszóház

Kézműves foglalkozás

A kézműves foglalkozás egy olyan tevékenység, ahol nem számít a sem kor, sem az ügyesség. Vendégeink legyenek kezdők vagy gyakorlott barkácsolók, itt megtalálják a számukra megfelelő elfoglaltságot. Leginkább fajátékot készítünk, ami a fiataloknak újdonság, az idősebbeknek egy kis nosztalgia.

Egy ismert és kedvelt helyre hívtak barkácsolni. Nem volt sok látogató, de az asztalunknál mindig voltak vendégek. Egy fiatal, kedves hölgy állt meg az asztalnál, aki kerekes széket tolt. A székben egy fiatal lány ült. Köszöntek.
– Jó napot kívánok! Szeretnék facsigát készíteni. Lehet?
– Jó napot kívánok! Természetesen! Adok fát, amit meg kellene csiszo……
Elakadt a szavam amikor a lányra pillantottam, ekkor vettem észre, hogy hiányzik mind két karja. Nem tudom, hogy milyen lehetett az arcom, de a segítője láthatta rajtam a zavarodottságot mert rögtön reagált. Mosolyogva mondta:
– Nincs semmi gond, meg tudja csinálni.
A lány egy párnára ült a füvön, közben összeszedtem az alapanyagokat. Levette szandálját, majd egyik lábának ujjaival megfogta a csiszolót, a másik lábának ujjaival pedig a fakorongot. Aztán szépen koordinált mozdulatokkal elkezdett csiszolni. Hihetetlenül könnyedén csinálta, néha forgatta, hogy mindenhol megfelelően eldolgozza. Többször megvizsgálta, láttam rajta hogy mennyire örül annak, hogy barkácsolhat. Az alkatrészek elkészültek, én összeragasztottam és oda adtam neki. Ez régen történt, de abban biztos vagyok, hogy az a csiga még mindig megvan.

Több kézműves foglalkozás közül is lehet választani, a fajáték készítés mellett a varrás is divatos elfoglaltság. Ami talán kicsit furcsa, hogy nem csak a lányok érdeklődését kelti fel. Babák, állatok is készülhetnek a szorgos kis (és nagy) kezekben. Az újrahasznosítás jegyében bemutatjuk a papírmerítés titkait. Ez utóbbi elfoglaltság sajátos körülményeket igényel, szélcsendes, napsütéses időben jó vele foglalkozni.

A kitűző vagy a zsugorfólia készítés során is egyedi dolgot hozunk létre, amit akár a rendezvényhez is igazítani lehet.