Csillagászat gyerekeknek

Ökocsiga Játszóház

Magyarországon van Európa első csillagos ég rezervátuma. Vajon ez a fogalom mit jelent? Hol van az a hely, ahol délben ugyan akkora az árnyékunk, mint éjfélkor? Hihetetlen, hogy milyen véletlenek sora kellett ahhoz, hogy kialakulhasson az élet a földön. Vajon milyenek? Ha nincs Holdunk, nem vagyunk mi sem. Vajon miért? Miért foltos a Nap? Tudtad azt, hogy az a fény, amit látunk nagyjából 10.000 (nem elírás) év alatt jutott a Nap középpontjából a felszínre? És onnét csak nyolc perc a Föld. Ha éjszaka felnézünk a felhőtlen égre, akkor gyakran látunk repülőt. De vajon mindegyik repülő? Vannak köztük műholdak is! És még számtalan kérdés,megannyi válasszal.

A csillagászat érthető és érdekes lehet egy gyermek számára is. Ennek figyelembe vételével készítettem el csillagászati modulomat, ahol  érdekes játékokkal és kísérletekkel tudjuk szemléltetni a világegyetem méreteit és működését.

A rendelkezésre álló távcsővel egy speciális szűrő segítségével nappal napfoltokat vizsgálhatunk. Este megtekinthetjük a Hold krátereit, de akár a Jupitert a négy nagy holdjával és a bolygó jellegzetes nagy vörös foltjával.

A csillagászati modul iskolás csoportoknak ajánlott nagyjából négy órás foglalkozás és erősen időjárás függő. Kérem, hogy ezzel kapcsolatban elérhetőségeink egyikén érdeklődjön.